User avatar
josefprusa
Site Admin
Site Admin
Posts: 689
Joined: Sat Apr 25, 2015 11:36 pm
Topics answered: 1
Contact: Send private message

Simplify3D tisková nastavení (14. července 2016)

Sun May 29, 2016 7:52 pm

První základní tiskové nastavení MK2 tiskárny. Postupně budu dávat další a ladit aktuální na základě vašeho feedbacku.

UPDATE 7. července 2016
Kompletnější nastavení se zvolením kvality a materiálu.
Original Prusa i3 MK2 RC.fff.zip
(3.02 KiB) Downloaded 641 times
Original Prusa i3 MK2 RC.fff.zip
(3.02 KiB) Downloaded 641 times
UPDATE 14. července 2016
"Merge all outlines into single solid model" nastavení vypnuté
Original Prusa i3 MK2 RC2.fff.zip
(3.02 KiB) Downloaded 828 times
--------------------------------------------------------------------
Founder and owner / Majitel a zakladatel
josef@prusa3d.com

roman.t
Pro
Pro
Posts: 694
Joined: Sun Aug 09, 2015 8:07 pm
Topics answered: 3
Location: Czech Republic
Contact: Send private message

Re: Simplify3D tisková nastavení

Sat Jun 11, 2016 7:53 am

Přikládám moje nastavení pro 0.15mm vrstvu, pokud bude mít někdo zájem.

Oproti prvnímu profilu pro 0.2mm, který je ke stažení na www jsou tam kromě výšky vrstvy a s tím souvisejících změn i jiné změny:

- změna retrakce na 0.8mm,
- zapnutí z-liftu (zatím zkouším 0,15mm),
- snížení minimální rychlosti ve Speed overrides (cooling) z 20% na 15%, což při aktuálním nastavení rychlostí odpovídá 6mm/s,
- přidání g-code M107 do koncového skriptu pro vypnutí ventilátoru po tisku,
- zvýšení rychlosti při přesunech (zatím z 80mm/s na 110mm/s),
- extruze při tisku bridge snížena na 90% (to je zatím spíš pokus),
- přidán profil pro PLA Fillamentum, kde dávám menší teplotu, než u Prusa/Mladeč filamentu (na 210C by to jelo taky, ale proč chladit 210C, když můžu chladit 200C).
Attachments
simplify_150lighthouse.jpg
simplify_150lighthouse.jpg (77.35 KiB) Viewed 5163 times
Original Prusa i3 MK2 0.15 PLA.zip
(2.65 KiB) Downloaded 125 times

david.t2
Posts: 1377
Joined: Sun May 15, 2016 1:19 pm
Contact: Send private message

Re: Simplify3D tisková nastavení

Wed Jun 15, 2016 6:13 pm

Zjistil jsem, že mi tiskárna při použití gcode ze Simplify3D s nastavenýma stejnýma rychlostma tisku jako Slic3r u některých specifických tisků a jenom někdy přeskočí krok na Y, tisk je pak zničen. A udělá to pokaždé na stejném místě a pouze s motory v tichém režimu. Zkoumal jsem důvody, protože stejný předmět slicovaný pomocí Slic3ru se vytiskne. Zjistil jsem, že problém je pravděpodobně v tom, že Slic3r má v profilu poměrně sofistikovaně řešenou práci s akcelerací. Simplify3D toto neumí, nicméně existuje na to workaround.
V nastavení procesu na záložce Scripts dole je okno pro Additional terminal commands for postprocessing a tam se dá vložit např. toto:

Code: Select all

{REPLACE "; outer perimeter\n" "; outer perimeter\nM204 S800\n"} {REPLACE "; inner perimeter\n" "; inner perimeter\nM204 S800\n"} {REPLACE "; solid layer\n" "; solid layer\nM204 S1000\n"} {REPLACE "; infill\n" "; infill\nM204 S2000\n"}
Princip funkce je ten, že se vezme vygenerovaný gcode a pomocí funkce REPLACE se v něm hledají výskyty toho prvního textu a nahradí se tím druhým. V tomto konkrétním případě se hledají komentáře označující začátek perimetrů resp. infillu a jsou nahrazeny textem, který k nim přidává příkaz na nastavení akcelerace.
Hodnoty jsem převzal ze Slic3ru a s tímto nastavením se mi předmět vytiskne. Plynulé rozjezdy a brždění definované touto akcelerací sníží pohybové rázy a jde to tisknout i v tichém režimu. Má to nevýhodu, že se přestane správně ukazovat odhadovaná doba tisku, akcelerace ji prodlouží.

roman.t
Pro
Pro
Posts: 694
Joined: Sun Aug 09, 2015 8:07 pm
Topics answered: 3
Location: Czech Republic
Contact: Send private message

Re: Simplify3D tisková nastavení

Wed Jun 15, 2016 6:45 pm

Taky se mi to jednou v ose Y stalo. U MK1 byla ve startovacím skriptu na začátku úprava akcelerace. U nového Slic3ru už to není, protože má v sobě přímo integrovanou práci s akcelerací (super věc).

Ten řádek ve startovacím skriptu je takto (změna akcelerace pro X, Y a Extruder).
M201 X1000 Y1000 E600
Pro MK2 jsem zatím tento řádek přidal do Simplify a Cury, na ten postprocessing se taky podívám, protože je dobré používat jinou akceleraci pro perimetry a jinou pro infill.

tefan.c
Posts: 7
Joined: Tue Apr 12, 2016 11:19 am
Contact: Send private message

Re: Simplify3D tisková nastavení

Tue Jul 05, 2016 9:52 am

Zdravim, potřebuju poradit úplný základ ohledně nastavení tisku :) Nevím jak nastavit infill angle.

zvolím "edit process settings" => infill => infill angle offsets => add angle (mnou zvolený uhel) => OK => prepare to print! A v náhledu objektu je pořád úhel 45°

Díky

User avatar
josefprusa
Site Admin
Site Admin
Posts: 689
Joined: Sat Apr 25, 2015 11:36 pm
Topics answered: 1
Contact: Send private message

Re: Simplify3D tisková nastavení

Thu Jul 07, 2016 3:43 pm

UPDATE 7. července 2016
Kompletnější nastavení se zvolením kvality a materiálu.
Original Prusa i3 MK2 RC.fff.zip
(3.02 KiB) Downloaded 123 times
--------------------------------------------------------------------
Founder and owner / Majitel a zakladatel
josef@prusa3d.com

zdenek.z
Posts: 83
Joined: Thu May 26, 2016 9:57 am
Contact: Send private message

Re: Simplify3D tisková nastavení (7. července 2016)

Sun Jul 10, 2016 9:01 pm

Ahoj, Kód vygenerovaný S3D mi nezapíná topení extruderu (i3 MK2). Topení bedu ano. Používám nejnovější profil Prusa i3 MK2, ABS, 0,2mm. Slicr3r mi funguje normálně. Nevíte někdo čím to může být? Dík.
Prusa i3 MK2.
Moje galerie 3D tisků: je ZDE a tady možná nějaká videa na YouTube.

zdenek.z
Posts: 83
Joined: Thu May 26, 2016 9:57 am
Contact: Send private message

Re: Simplify3D tisková nastavení (7. července 2016)

Mon Jul 11, 2016 6:45 pm

Tak ještě doplnění:
Když zkopíruji hlavičku ze Slic3r do gcode vygenerovaného ze Simplify tak vše funguje jak má.
Když místo profilu "Original Prusa i3 MK2 RC.fff" použiji "default" (originál od Simplify) tak teploty naběhnou a vše funguje.
Když použiji profil "Prusa i3" přímo od Simplify tak teploty také nefungují.

Na tiskárně mám FW 3.0.3, Simplify verzi 3.1.0., Slic3r verzi 1.30.0.25 Prusa.
Zkoušel jsem laborovat s M107 (snad fan off) které Slic3r dává na začátek, s M104 a M109. Když jsem do těchto tří parametrů rýpal, tak to někdy začalo fungovat. Uznávám, že popis "rýpal" není moc výstižný, ale snažil jsem se vysledovat pravidelnost a to se mi za těch 20min. nepovedlo. Připoadlo mi, že když je mezi nastavením teploty M104 a M109 několik dalěích příkazů tak to funguje, ale to nebylo na 100%. Stačilo přidat na začátek M107 a už to jelo. Ale omlouvám se, neměl jsem dnes víc času. Se Slic3r mi to nikdy neudělalo sebemenší problém. Se Simplify nemám ještě ani výtisk :(.

Možná by mi stačily printscreeny něčího nastavení, nebo mám sem dát svoje?

Děkuji.
Prusa i3 MK2.
Moje galerie 3D tisků: je ZDE a tady možná nějaká videa na YouTube.

oldřich.h
Posts: 1
Joined: Sun Sep 27, 2015 8:41 pm
Contact: Send private message

Re: Simplify3D tisková nastavení (7. července 2016)

Mon Jul 11, 2016 7:29 pm

Já používám v Simplify3D 3.1 tento startovací skript :
M201 X1100 Y1100 E600
G28
G92 E0.0
G1 X60.0 E9.0 F1000.0
G1 X100.0 E12.5 F1000.0
G92 E0.0

a vše je OK. Nahřeje se podložka, po té tryska, ...

roman.t
Pro
Pro
Posts: 694
Joined: Sun Aug 09, 2015 8:07 pm
Topics answered: 3
Location: Czech Republic
Contact: Send private message

Re: Simplify3D tisková nastavení (7. července 2016)

Mon Jul 11, 2016 8:56 pm

Můj tip je, že je všechno v pořádku a jen si nepočkal, až se zahřeje podložka na cílovou teplotu :-). (v g-code ze Simplify se nejdřív nahřívá podložka, poté se teprve začne nahřívat tryska).

Poslední FFF profil je OK, startovací g-code nech jak je, jenom to chce vypnout parametr "Merge all outlines into a single solid model" na záložce advanced (nesouvisí s tímto problémem).

Return to “Original Prusa i3 MK2 (Czech / Česky)”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest