konstruktor
Posts: 3
Joined: Jan 30, 2017 3:25 pm
Contact: Send private message

XYZ-Calibration fails all the time at 3rd point

Oct 15, 2018 9:20 am

Hey guys,

I have upgraded my MK2S to MK2.5 (Firmware 3.4.1) but after some minor problems I ran into a problem I was't able to fix even after spending hours trying to :( .

XYZ-Calibration always fails at the 3rd point of the first run with the Error Message "XYZ-Calibration failed. Please consult manual."
I tried all the steps in the manual, tried a dozen of different PINDA positions, adjusted the frame so PINDA fits very well into the calibration point.
Changed silent mode to high speed and also removed the PSU from the frame and moved it some cms away to avoid any magnetically impact on the PINDA.

A video of the 3rd calibration point is available here: https://www.dropbox.com/s/n4gg6zvelybdc ... s.mov?dl=0

I would be very thankful for any advice!

Many regards,
konstrutor
Attachments
pinda.jpg
PINDA position
pinda.jpg (1.88 MiB) Viewed 370 times

john alexander.j
Posts: 7
Joined: Dec 14, 2016 9:44 pm
Contact: Send private message

Re: XYZ-Calibration fails all the time at 3rd point

Oct 15, 2018 5:46 pm

Hi,

Have the exact same problem:(

frank.a5
Posts: 1
Joined: Nov 18, 2017 4:01 pm
Contact: Send private message

Re: XYZ-Calibration fails all the time at 3rd point

Oct 21, 2018 7:43 am

I have this problem too…

david.c51
Posts: 5
Joined: Sep 08, 2017 5:48 pm
Contact: Send private message

Re: XYZ-Calibration fails all the time at 3rd point

Oct 23, 2018 5:04 pm

I know you said you tried different PINDA heights but I had the problem also until I lowered the PINDA a bit.
Mine kept failing at the 3rd. My kit was ordered in Jan and rec'd in MAY.
I wonder if there is a bad batch of heat beds out there?

ondřej.s2
Posts: 19
Joined: Nov 23, 2015 7:00 pm
Contact: Send private message

Re: XYZ-Calibration fails all the time at 3rd point

Nov 20, 2018 1:38 pm

Hello guys,

i have the very same issue, the behavior of the printer is exactly the same as it is on the video from konstruktor. Has anyone find out, what to fix?

konstruktor
Posts: 3
Joined: Jan 30, 2017 3:25 pm
Contact: Send private message

Re: XYZ-Calibration fails all the time at 3rd point

Nov 20, 2018 1:45 pm

Finally it works now. I’m not quite sure what my main solution was. Adjusted all the suggested faq stuff. I think the most important part was to readjust the frame. I‘m think mine was not perfectly straight and with the new software the prusa cares more about this.

Hope this helps!

eric.n6
Posts: 1
Joined: Apr 21, 2018 8:45 am
Contact: Send private message

Re: XYZ-Calibration fails all the time at 3rd point

Dec 05, 2018 9:14 pm

This thread helped me.

https://github.com/prusa3d/Prusa-Firmware/issues/616

I had to adjust my frame 3mm forward.

steven.t5
Posts: 1
Joined: Apr 30, 2017 3:36 am
Contact: Send private message

Re: XYZ-Calibration fails all the time at 3rd point

Jan 28, 2019 7:43 pm

Thank You, Thank You, Thank You!!
I've been pulling my hair out, (figuratively - I'm Bald), for the last 3 days. I started having print problems so I ran XYZ cal and it would fail 90% of the time at point 3. I'm running firmware, prusa3d_fw_MK25_3_5_1_RAMBo13a_en-cz.hex , and my machine is setup perfectly. I saw the post mentioning power settings and realized I had changed the power to auto the day before I started having problems. I reset power to high power and have run XYZ calibration 3 times in a row perfectly.

Thanks again!!!

Return to “Assembly and first prints troubleshooting”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest