mike.t9
Posts: 5
Joined: Oct 26, 2018 12:04 pm
Contact: Send private message

MK2s MMU problems

Nov 14, 2018 2:46 pm

Hi everyone

I’ve been using and repairing 3d printers for over 10 years but this has me stumped. I bought a second hand MK2s and a day later a MMU I have followed the online instructions to the letter but first test the extruders where not loading in the right numerical order so I changed the steppers round but I’ve also found when I pressed the load filament the extruders unload and when I try to unload the filaments load? And on top of that nothing extruds ??

User avatar
joan.t
Forum moderator
Forum moderator
Posts: 3251
Joined: Oct 29, 2015 11:42 pm
Answers: 70
Location: Halifax Uk
Contact: Send private message

Re: MK2s MMU problems

Nov 14, 2018 3:26 pm

Hi Mike,
This can be very frustrating.

the MMUv1 has four extruders on the top rail, and they are in two pairs. each motor in a pair, rotates in the opposite direction to feed filament,

the two main issues are extruder numbering from the front of my printer, extruder1 is on the left and extruder 4 is on the right.

If you number them the other way, they will all turn in a reverse manner...

if there are any poor connections on the connectors, strange things will happen....

so my suggestions,

1, ensure the extruders number 1 ... 4 from left to right, looking at the front, so extruder 1 is nearest to the Rambo and extruder 4 is nearest to the powersupply!

2, disconnect and reconnect all 4 motor cables a couple of times to ensure good connections, do the same with the two cables from the stepper motor expander board, disconnect the connectors and reconnect to clean the surfaces up.

hopefully this will restore functionality.


regards Joan
I try to make suggestions that I believe to be well founded and safe,You should understand the context and ensure you are happy that they are safe before attempting to apply my suggestions,
what you do, is YOUR responsibility.

mike.t9
Posts: 5
Joined: Oct 26, 2018 12:04 pm
Contact: Send private message

Re: MK2s MMU problems

Nov 16, 2018 3:32 pm

Hi

Thank you for your help, the steppers are now running in order but now I can not get extrude/ print ??

Thank you mike

User avatar
PJR
Forum moderator
Forum moderator
Posts: 5422
Joined: Jun 01, 2015 6:37 am
Answers: 26
Location: Kamnik, Slovenija
Contact: Send private message Website

Re: MK2s MMU problems

Nov 19, 2018 2:40 pm

mike.t9 wrote:
Nov 16, 2018 3:32 pm
the steppers are now running in order but now I can not get extrude/ print ??
Are you heating the extruder; The Mk2 will only turn the extruder motor above a certain temp (I think around 190 degrees)

Peter
Please note: I do not have any affiliation with Prusa Research. Any advices given are offered in good faith. It is your responsibility to ensure that by following my advice you do not suffer or cause injury, damage or loss.

User avatar
joan.t
Forum moderator
Forum moderator
Posts: 3251
Joined: Oct 29, 2015 11:42 pm
Answers: 70
Location: Halifax Uk
Contact: Send private message

Re: MK2s MMU problems

Nov 19, 2018 4:47 pm

Hi Mike,

are you trying pre sliced models? or using the correct version of Slic3r?

regards Joan
I try to make suggestions that I believe to be well founded and safe,You should understand the context and ensure you are happy that they are safe before attempting to apply my suggestions,
what you do, is YOUR responsibility.

mike.t9
Posts: 5
Joined: Oct 26, 2018 12:04 pm
Contact: Send private message

Re: MK2s MMU problems

Nov 20, 2018 12:24 pm

Hi

Thanks for the reply’s I do preheat I’ve tried the settings for PLA & ABS but still no extrusion. I’ve been trying to print the files I downloaded from the official prusa website.

User avatar
PJR
Forum moderator
Forum moderator
Posts: 5422
Joined: Jun 01, 2015 6:37 am
Answers: 26
Location: Kamnik, Slovenija
Contact: Send private message Website

Re: MK2s MMU problems

Nov 21, 2018 1:06 pm

Did you get the MK2 working before installing the MMU?

Peter
Please note: I do not have any affiliation with Prusa Research. Any advices given are offered in good faith. It is your responsibility to ensure that by following my advice you do not suffer or cause injury, damage or loss.

mike.t9
Posts: 5
Joined: Oct 26, 2018 12:04 pm
Contact: Send private message

Re: MK2s MMU problems

Nov 21, 2018 1:48 pm

Yes it was working fine before I upgraded it to the mmu

User avatar
PJR
Forum moderator
Forum moderator
Posts: 5422
Joined: Jun 01, 2015 6:37 am
Answers: 26
Location: Kamnik, Slovenija
Contact: Send private message Website

Re: MK2s MMU problems

Nov 21, 2018 2:52 pm

From the menu, if you select "load filament"/"load all" the first motor should turn very slightly (clicking about every half second) and then when you press the knob, it should turn rapidly to load the filament and then repeat that same behaviour with E2, 3 and 4. Does that happen? Basically loading filaments into the MUX (holding area - small steel tubes).

Peter
Please note: I do not have any affiliation with Prusa Research. Any advices given are offered in good faith. It is your responsibility to ensure that by following my advice you do not suffer or cause injury, damage or loss.

mike.t9
Posts: 5
Joined: Oct 26, 2018 12:04 pm
Contact: Send private message

Re: MK2s MMU problems

Nov 21, 2018 2:58 pm

Yes it does all that it’s just nothing extrudes out of the nozzle, whether it’s just a single colour or multi coloured print ??

Return to “Assembly and first prints troubleshooting”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest