lubos.k3
Posts: 8
Joined: Sat Apr 02, 2016 8:16 am
Contact: Send private message

Neposlusne nastavenie prvej vrstvy

Sun Jan 08, 2017 1:50 pm

Dobry den.
Uz nejaky cas sa trapim s kalibraciou tlaciarne a uprimne zacinam lutovat upgrade na MK2...

Kalibracia ako taka prebehne bez problemov s gratulaciou na zaver.
Nasleduje nastavenie prvej vrstvy. Ta som robil po zlozeni na prve nahriatie. Subjektivne idealne nastavenie Z skoncilo na -600 +/-
Potom som skusal vytlacit prusa logo prvu vrstvu x8 aby zaplnila vacsiu cast plochy. Toto prebehlo tiez relativne ok...zdalo sa mi, ze zadna cast podlozky bude potrebovat trochu pridvihnut...

Hned na to som dal tlacit objekt, ale aj hla...prva vrstva nedrzi a cela je taka riedka. Nasledovalo posuvanie Z, postupne na -800, ok asi dilatacia.

Opet tlac objektu, ale kua, zasa riedka....zasa posuvanie Z na -1000...ale aj tak tlacilo z defektom.

Nedalo mi to, lebo som si myslel ze som mozno nieco dobre nezlozil, tak som ju cez sviatky komplet rozobral a poskladal.
Bohuzial sa scenar opakoval.

Ukazka:
WP_20170108_13_30_50_Rich.jpg
WP_20170108_13_30_50_Rich.jpg (341.73 KiB) Viewed 584 times
Spodny objekt po V2 kalibracii na -600 (vidno ze je trochu priplacnutejsia ako by mala byt, cize by stacilo kludne aj -550)
Vrchny objekt, je po 3 znizovany Z na -1050
WP_20170108_13_31_28_Rich_copy.jpg
WP_20170108_13_31_28_Rich_copy.jpg (1.03 MiB) Viewed 584 times
Umiestnenie sondy

Firmware 3.0.9
Filament original Prusa PLA
Skusobne objekty su z SD pre MK2
Pre istotu som niekolko krat reflesoval firmware a robil aj factory default proceduru.
Som uz v koncoch, je mozne ze je zla PINDA?

Budem vdacny za kazdu radu...
Dakujem

Kolous
Posts: 40
Joined: Sun May 15, 2016 5:19 am
Contact: Send private message

Re: Neposlusne nastavenie prvej vrstvy

Sun Jan 08, 2017 6:50 pm

Nedělal jsi ještě kalibraci podle původního manuálu?

Od firmware 3.0.6 je potřeba udělat kalibraci XZY a je nový kalibrační objekt (takovej had) download/file.php?id=1739

Novější manuál s popisem postupu: http://www.prusa3d.cz/wp-content/upload ... 2-cz.pdf?5

lubos.k3
Posts: 8
Joined: Sat Apr 02, 2016 8:16 am
Contact: Send private message

Re: Neposlusne nastavenie prvej vrstvy

Sun Jan 08, 2017 8:27 pm

Dik za radu.
Ale MK2 upgrade som obdrzal myslim v oktobri s manualom verzie 1.04.
Teraz ako som cez sviatky robil zborku rozborku, isiel som podla internetoveho manualu 1.05. a ano uz od zaciatku som pouzival V2callibration. Ktory som tiez pre istotu niekolko krat stahoval tu zo stranky.
Myslim ze toto vsetko by som mal mat v poriadku.

Este som trochu sliedil a vygooglil som ze existuje na taky kalibracny "nastroj" http://www.thingiverse.com/thing:1977997
Upravil som vysku podla neho (vytlacene s posunom Z uz na -1250), ale teraz pre zmenu neviem vobec spravit XYZ kalibraciu :oops: Display pise ze nevie najst kalibracny bod. (Kalibrace XYZ selhala. Kalibrační bod podložky nenalezen)

Je fakt ze som za poslednu dobu tu kalibraciu robil veeeela krat a z casu na cas som sa s touto hlaskou stretol. Nasledujuci pokus vsak vzdy presiel bez problemu s hlasenim:
Kalibrace XYZ v pořádku. X/Y osy jsou kolmé.
Gratulujeme. Tiskárna byla sestavena přesně, osy X/Y jsou kolmé

Ale teraz uz5 krat po sebe hned na prvom bode ... kaput.
Vidim ze dioda v PINDe blika ked sa snazi bod kalibrovat, ale aj tak to nakoniec zlyha.

Ak spustim len Auto mesh bed leveling kalibraciu tak prebehne v pohode vsetkych 9 bodov...ale triska je nad podlozkou peknych par milimetrov...cca 4mm. :|

User avatar
Godric
Posts: 130
Joined: Fri Mar 25, 2016 3:11 pm
Location: Liberec
Contact: Send private message

Re: Neposlusne nastavenie prvej vrstvy

Tue Jan 10, 2017 4:54 pm

Já s kalibrací taky silně zápasil, někdy neprošla vůbec, někdy na po pár bodech a někdy až na konci....

Zkusil bych dát PINDU o trochu níž.

Druhá věc, osvědčilo se mě v rámci kalibrace postupovat úplně od začátku, nejprve udělat seftest a pak pokračovat dál.... prostě jak je i diagram v příručce. Osobně zkalibrovat tiskárnu byla pro mě těžká alchymie...

lubos.k3
Posts: 8
Joined: Sat Apr 02, 2016 8:16 am
Contact: Send private message

Re: Neposlusne nastavenie prvej vrstvy

Wed Jan 11, 2017 10:46 pm

Uz som skusal vyssie/nizzsie, ...no kadeco :(
A ked ju dam nizzsie, tak mam uz na zaciatku velku korekciu Z. Potom, ked sa "rozladi", uz mam korekciu 2mm co je daleko za odporucanim neprekracovat 1mm.

No...moja PINDA :)
1_my_probe.jpg
1_my_probe.jpg (2.93 MiB) Viewed 462 times
Nasledujuce video znazornuje nastavenie vysky v ktorej momentalne sonda spina za studena. Ak ju dam trochu vyssie, nespina, trochu nizsie tak je zopnuta stale
https://youtu.be/AWeclWEoELs

Trochu amaterske meranie vysky spinania sondy :)
3_measure_my_probe_height.jpg
3_measure_my_probe_height.jpg (4.39 MiB) Viewed 462 times
Dalsia vec je ze ked na sondu vyviniem mierny tlak, tak zopne aj na nevodivom materialy.
https://youtu.be/IRaIkKFflyk

Mam kamarata, ktory ma tiez upgrade KIT (kupovany naraz). Ale pre nedostatok casu este ani nezacal skladat. Takze som si jeho PINDU pozical :)
5_new_probe.jpg
5_new_probe.jpg (3 MiB) Viewed 462 times
Ale ta jeho je z uplne ineho cesta...a asi nie moc dobreho.
Video demonstruje ze na kalibracnej pomocke urcenej pre sondu nova PINDA vobec nespina...
https://youtu.be/NMjcOYq9Dn8
Spina uz vo vyske 1mm, ale zasa nie je citliva na tlak.
https://youtu.be/uotqj05_-6U

1mm je zasa strasne nizko. To uz sa naozaj tazko nastavuje...vznika nizka rezerva. Staci aby sa trochu zmenila citlivost a bude mi behat tryska po vyhrievanej podlozke...uz tomu nemam nejaku doveru a povazujem to za slusne "kurvitko"
Zlata manualna kalibracia....
Cize kazdy s MK2 moze cakat ze ak sa sonda pokazi, zlyha alebo zlomi kabel, tak si preorie podlozku. Uz som nesiel par vlakien, kde sa zlomil kabel v mieste stahovania paskou za tlacovou hlavou.

User avatar
vojtech
Pro
Pro
Posts: 483
Joined: Tue Sep 15, 2015 8:23 am
Topics answered: 2
Location: Středočesko
Contact: Send private message

Re: Neposlusne nastavenie prvej vrstvy

Thu Jan 12, 2017 5:00 am

Drobná poznámka PINDA je snadno ovlivnitelná teplotou.
Tedy pokud necháte hlavu nad podložkou a nahříváte pak se provede kalibrace s jinou korekcí než když je PINDA mimo podložku při nahřívání.

david.t2
Posts: 1396
Joined: Sun May 15, 2016 1:19 pm
Contact: Send private message

Re: Neposlusne nastavenie prvej vrstvy

Thu Jan 12, 2017 8:57 am

lubos.k3 wrote:Cize kazdy s MK2 moze cakat ze ak sa sonda pokazi, zlyha alebo zlomi kabel, tak si preorie podlozku.
Tomu se dá předejít.
Jedna možnost (tu používám já) jsou mechanické zarážky na ose Z dole u držáku motorů. Nedovolí ose Z jít níž než je povoleno. Já to mám nastaveno tak, že v případě nekontrolovatelného spuštění osy Z se to zarazí v pozici, kdy se trysky lehce dotýká podložky, takže za normálních okolností to nijak nebrání funkci tiskárny.
Druhá možnost je klasický mechanický endstop osy Z zapojený paralelně k indukční sondě. Takže když sonda selže, osa Z sice sjede níž, ale ve výsledku ji zastaví mechanický endstop. Sice to znemožní kalibraci, ale zabrání to zničení podložky. V podstatě se to zachová jako klasická tiskárna bez MBL. Vyžaduje to ale trošku znalosti elektriky a ošetřit správně zapojení toho spínače, tuším že nestačí to jenom tak na bubáka napojit paralelně se sondou, bude potřeba kolem toho asi ještě nějaké rezistory. Alternativně by se to dalo místo jako Z endstop napojit na resetovací tlačítko, takže to v případě selhání sondy celou tiskárnu uvede do resetu. Je to mírně složitější na mechanické seřízení, ten spínač musí zabrat včas ale ne příliš brzo.

Je škoda nebo možná trošku hanba, že žádné z těchto řešení nenapadlo konstruktéry hned v začátku a není to standardní součástí tiskárny. Že ta sonda může selhat a jaké to může mít následky, to muselo být každému od začátku jasné.

david.t2
Posts: 1396
Joined: Sun May 15, 2016 1:19 pm
Contact: Send private message

Re: Neposlusne nastavenie prvej vrstvy

Thu Jan 12, 2017 9:02 am

lubos.k3 wrote:Dalsia vec je ze ked na sondu vyviniem mierny tlak, tak zopne aj na nevodivom materialy.
V tom případě je ta sonda vadná, tedy pokud materiál toho stolu neobsahuje kovové části. Reklamuj to, pošlou novou sondu.

lubos.k3
Posts: 8
Joined: Sat Apr 02, 2016 8:16 am
Contact: Send private message

Re: Neposlusne nastavenie prvej vrstvy

Thu Jan 12, 2017 1:08 pm

vojtech wrote:Drobná poznámka PINDA je snadno ovlivnitelná teplotou.
Tedy pokud necháte hlavu nad podložkou a nahříváte pak se provede kalibrace s jinou korekcí než když je PINDA mimo podložku při nahřívání.
Aby nedoslo k omylu, kalibraciu som robil vzdy za studena po vychladnuti a so zdvihnutou Z asi v polovici svojej operacnej vysky (v tej vyske sa teda aj chladila).

lubos.k3
Posts: 8
Joined: Sat Apr 02, 2016 8:16 am
Contact: Send private message

Re: Neposlusne nastavenie prvej vrstvy

Thu Jan 12, 2017 1:09 pm

david.t2 wrote:
lubos.k3 wrote:Dalsia vec je ze ked na sondu vyviniem mierny tlak, tak zopne aj na nevodivom materialy.
V tom případě je ta sonda vadná, tedy pokud materiál toho stolu neobsahuje kovové části. Reklamuj to, pošlou novou sondu.
Ano, tiez mi to pride ako nevyhnutny zaver mojho trapenia :)

Return to “Original Prusa i3 MK2 (Czech / Česky)”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest