insidious
Posts: 3
Joined: Mon Dec 11, 2017 11:42 pm
Contact: Send private message

Re: OctoPrint issues and tips

Fri Jan 12, 2018 10:46 pm

Johncoffee wrote:
Thu Jan 11, 2018 10:54 pm
Can FW 143e also be used for a i3 MK2 MM upgraded printer ?
I think it's MK3 exclusive at least that's what it says on the firmware download https://www.prusa3d.com/drivers/ it looks like the MK2 MM uses the 3.1.0 firmware.

matthew.k18
Posts: 29
Joined: Wed Sep 27, 2017 2:43 pm
Contact: Send private message

Re: OctoPrint issues and tips

Fri Jan 12, 2018 10:49 pm

I doubt it. the mk2/mm is at 3.1.0, the mk3 section says mk3 only on the drivers page and the 143e is a adjusted version of 143.
Johncoffee wrote:
Thu Jan 11, 2018 10:54 pm
Can FW 143e also be used for a i3 MK2 MM upgraded printer ?

patryk.c2
Posts: 10
Joined: Sun May 07, 2017 1:51 pm
Contact: Send private message

Re: OctoPrint issues and tips

Sat Jan 13, 2018 1:19 am

Send: N6288 G1 X111.549 Y141.448 E0.0026087
Recv: ok
Send: N6289 G1 X111.631 Y141.665 E0.0030181
Recv: ok
Send: N6290 G1 X111.786 Y141.834 E0.00298*95
Recv: Error:checksum mismatch, Last Line: 6288
Recv: Resend: 6289
Recv: Error:Line Number is not Last Line Number+1, Last Line: 6288
Recv: Resend: 6289

Printer froze, heating and not moving,

mk2s MMU firmware 3.1.0, drivers 2.1.3, Slic3r 1.38.6 PE multi material

Version of OctoPrint
1.3.6

patryk.c2
Posts: 10
Joined: Sun May 07, 2017 1:51 pm
Contact: Send private message

Re: OctoPrint issues and tips

Sat Jan 13, 2018 1:30 am

colin.s3 wrote:
Sat Jan 06, 2018 10:02 pm
Sorry to hijack the thread, but I'm having some issues with my MK2 MMU and Octoprint which sound like they might be related.

It's horribly unreliable. Just now, 2.5 hours in to a print, the print head moved all the way over to the right and just stopped. Temperatures stayed up. I've had multiple issues over the past few weeks with longer prints doing this. Here are the last few lines of the terminal and some shots of the printer. Note there are resend errors, a "Full RX Buffer" message, and a couple of "Cold Extrusion Prevented" messages (the temperature never dropped, as far as I can tell).

Any thoughts? If I understand correctly, the firmware in the first post is only for MK3.

FW 3.1.0
OctoPrint 1.3.6 running on OctoPi 0.14.0
Raspberry Pi 3

Code: Select all

| Last lines in terminal: | Send: N145176 M204 S800*94 | Recv: ok | Send: N145177 G1 F3000*124 | Recv: ok | Send: N145178 G1 X129.907 Y137.621 E0.01021*90 | Recv: ok | Send: N145179 G1 X129.638 Y137.497 E0.01003*87 | Recv: ok | Send: N145180 G1 X129.391 Y137.323 E0.01025*91 | Recv: ok | Send: N145181 G1 X129.176 Y137.113 E0.01015*83 | Recv: ok | Send: N145182 G1 X129.005 Y136.866 E0.01017*93 | Recv: ok | Send: N145183 G1 X128.895 Y136.631 E0.00876*94 | Recv: Full RX Buffer | Recv: ok | Send: N145184 G1 X128.801 Y136.303 E0.01158*84 | Recv: Error:Line Number is not Last Line Number+1, Last Line: 145181 | Recv: Resend: 145182 2018-01-06 15:35:37,937 - octoprint.util.comm - INFO - Got a resend request from the printer: requested line = 145182, current line = 145185 | Last lines in terminal: | Send: N145180 G1 X129.391 Y137.323 E0.01025*91 | Recv: ok | Send: N145181 G1 X129.176 Y137.113 E0.01015*83 | Recv: ok | Send: N145182 G1 X129.005 Y136.866 E0.01017*93 | Recv: ok | Send: N145183 G1 X128.895 Y136.631 E0.00876*94 | Recv: Full RX Buffer | Recv: ok | Send: N145184 G1 X128.801 Y136.303 E0.01158*84 | Recv: Error:Line Number is not Last Line Number+1, Last Line: 145181 | Recv: Resend: 145182 | Recv: ok | Send: N145182 G1 X129.005 Y136.866 E0.01017*93 | Send: N145183 G1 X128.895 Y136.631 E0.00876*94 | Recv: echo: cold extrusion prevented | Recv: ok | Send: N145184 G1 X128.801 Y136.303 E0.01158*84 | Recv: Error:Line Number is not Last Line Number+1, Last Line: 145181 | Recv: Resend: 145182 2018-01-06 15:35:38,018 - octoprint.util.comm - INFO - Got a resend request from the printer: requested line = 145182, current line = 145186 | Last lines in terminal: | Recv: Resend: 145182 | Recv: ok | Send: N145182 G1 X129.005 Y136.866 E0.01017*93 | Send: N145183 G1 X128.895 Y136.631 E0.00876*94 | Recv: echo: cold extrusion prevented | Recv: ok | Send: N145184 G1 X128.801 Y136.303 E0.01158*84 | Recv: Error:Line Number is not Last Line Number+1, Last Line: 145181 | Recv: Resend: 145182 | Send: N145182 G1 X129.005 Y136.866 E0.01017*93 | Recv: ok | Send: N145183 G1 X128.895 Y136.631 E0.00876*94 | Recv: echo: cold extrusion prevented | Recv: ok | Send: N145184 G1 X128.801 Y136.303 E0.01158*84 | Recv: ok | Send: N145185 G1 X128.774 Y136.009 E0.00997*91 | Recv: Full RX Buffer | Recv: Error:checksum mismatch, Last Line: 145181 | Recv: Resend: 145182
IMG_20180106_153738.jpg
IMG_20180106_153744.jpg
Im having exactly the same issues here with my mk2 mmu. Any ideas on what could be done ? I cant print anything without continuously pressing fake acknowledgement on octoprint website

colin.s3
Posts: 49
Joined: Wed Mar 15, 2017 8:22 pm
Contact: Send private message

Re: OctoPrint issues and tips

Sat Jan 13, 2018 12:52 pm

I disabled linear advance in the 3.1.0 firmware but have only run small prints. So far, so good. I need to put it through a larger print.
patryk.c2 wrote:
Sat Jan 13, 2018 1:30 am
colin.s3 wrote:
Sat Jan 06, 2018 10:02 pm
Sorry to hijack the thread, but I'm having some issues with my MK2 MMU and Octoprint which sound like they might be related.

It's horribly unreliable. Just now, 2.5 hours in to a print, the print head moved all the way over to the right and just stopped. Temperatures stayed up. I've had multiple issues over the past few weeks with longer prints doing this. Here are the last few lines of the terminal and some shots of the printer. Note there are resend errors, a "Full RX Buffer" message, and a couple of "Cold Extrusion Prevented" messages (the temperature never dropped, as far as I can tell).

Any thoughts? If I understand correctly, the firmware in the first post is only for MK3.

FW 3.1.0
OctoPrint 1.3.6 running on OctoPi 0.14.0
Raspberry Pi 3

Code: Select all

| Last lines in terminal: | Send: N145176 M204 S800*94 | Recv: ok | Send: N145177 G1 F3000*124 | Recv: ok | Send: N145178 G1 X129.907 Y137.621 E0.01021*90 | Recv: ok | Send: N145179 G1 X129.638 Y137.497 E0.01003*87 | Recv: ok | Send: N145180 G1 X129.391 Y137.323 E0.01025*91 | Recv: ok | Send: N145181 G1 X129.176 Y137.113 E0.01015*83 | Recv: ok | Send: N145182 G1 X129.005 Y136.866 E0.01017*93 | Recv: ok | Send: N145183 G1 X128.895 Y136.631 E0.00876*94 | Recv: Full RX Buffer | Recv: ok | Send: N145184 G1 X128.801 Y136.303 E0.01158*84 | Recv: Error:Line Number is not Last Line Number+1, Last Line: 145181 | Recv: Resend: 145182 2018-01-06 15:35:37,937 - octoprint.util.comm - INFO - Got a resend request from the printer: requested line = 145182, current line = 145185 | Last lines in terminal: | Send: N145180 G1 X129.391 Y137.323 E0.01025*91 | Recv: ok | Send: N145181 G1 X129.176 Y137.113 E0.01015*83 | Recv: ok | Send: N145182 G1 X129.005 Y136.866 E0.01017*93 | Recv: ok | Send: N145183 G1 X128.895 Y136.631 E0.00876*94 | Recv: Full RX Buffer | Recv: ok | Send: N145184 G1 X128.801 Y136.303 E0.01158*84 | Recv: Error:Line Number is not Last Line Number+1, Last Line: 145181 | Recv: Resend: 145182 | Recv: ok | Send: N145182 G1 X129.005 Y136.866 E0.01017*93 | Send: N145183 G1 X128.895 Y136.631 E0.00876*94 | Recv: echo: cold extrusion prevented | Recv: ok | Send: N145184 G1 X128.801 Y136.303 E0.01158*84 | Recv: Error:Line Number is not Last Line Number+1, Last Line: 145181 | Recv: Resend: 145182 2018-01-06 15:35:38,018 - octoprint.util.comm - INFO - Got a resend request from the printer: requested line = 145182, current line = 145186 | Last lines in terminal: | Recv: Resend: 145182 | Recv: ok | Send: N145182 G1 X129.005 Y136.866 E0.01017*93 | Send: N145183 G1 X128.895 Y136.631 E0.00876*94 | Recv: echo: cold extrusion prevented | Recv: ok | Send: N145184 G1 X128.801 Y136.303 E0.01158*84 | Recv: Error:Line Number is not Last Line Number+1, Last Line: 145181 | Recv: Resend: 145182 | Send: N145182 G1 X129.005 Y136.866 E0.01017*93 | Recv: ok | Send: N145183 G1 X128.895 Y136.631 E0.00876*94 | Recv: echo: cold extrusion prevented | Recv: ok | Send: N145184 G1 X128.801 Y136.303 E0.01158*84 | Recv: ok | Send: N145185 G1 X128.774 Y136.009 E0.00997*91 | Recv: Full RX Buffer | Recv: Error:checksum mismatch, Last Line: 145181 | Recv: Resend: 145182
IMG_20180106_153738.jpg
IMG_20180106_153744.jpg
Im having exactly the same issues here with my mk2 mmu. Any ideas on what could be done ? I cant print anything without continuously pressing fake acknowledgement on octoprint website

rick.m4
Posts: 2
Joined: Sun Mar 12, 2017 9:56 pm
Contact: Send private message

Re: OctoPrint issues and tips

Sat Jan 13, 2018 1:59 pm

I just ran a 16.5 hr print on the MK3, did the M502 & M500 command before print(forgot this earlier and always had layer shifts), adjusted the speed to recommended - Infill acceleration 1500 mm/s & Travel speed to 200 mm/s. I had my first large print via octoprint raspberry pi 3 with no layer shifts. Will report in on future prints. :D Running the 143e firmware also.

Johncoffee
Posts: 28
Joined: Sun Jul 23, 2017 9:19 am
Contact: Send private message

Re: OctoPrint issues and tips

Sat Jan 13, 2018 4:03 pm

@insidous @matthew.k18

Thanks for the feedback.
For the time being, I keep printing using the SD memory card only until the Seriall issue has been solved with Octoprint.

shaun.s5
Posts: 2
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:44 pm
Contact: Send private message

Re: OctoPrint issues and tips

Sat Jan 13, 2018 8:28 pm

I had several small successful prints but now had a layer shift.

MK3 kit running FW 3.1.1-RC4 b143e
X belt = 217
Y belt = 260
0.02 degrees skew
Power mode = normal
All sensors turned on

I have checked over the printer and can not see any issues with the build, the overall print quality is great (apart from layer shift)

Silc3r PE 1.38.6 with reduced speeds and acceleration as suggested by Josef

Printing via Octoprint 1.3.6 on Octopi 0.14.0 via USB from a RPi 3
I have not had any issues printing via Octoprint, no errors no pausing etc

I had a 1.22mm layer shift in the Y axis, i was printing in PLA at 0.15mm layers. The print was 4.5mm up.

What next ?? what else can i try ??

User avatar
LeMotan
Posts: 45
Joined: Mon Sep 25, 2017 3:12 pm
Contact: Send private message

Re: OctoPrint issues and tips

Sat Jan 13, 2018 8:44 pm

Same here (0.2 mm, ABS, Octopi 1.3.6, firmware b143e, USB), also a Y-axis shift:

Image

Question: does your printer do a "thud"-like noise when the layer shift happens ? Almost like if it would hit a part on the bed, but it's not hitting anything as far as I can see.
Try searching before posting a new thread :)

brian.w16
Posts: 1
Joined: Sun Sep 10, 2017 7:45 pm
Contact: Send private message

Re: OctoPrint issues and tips

Sat Jan 13, 2018 11:05 pm

Me too...

- Printer = MK3
- FW version = 3.1.1-RC4 b143
- RPi used = Raspberry Pi 3
- Method of the connection - USB/expansion port = USB
- Filament sensor on/off = [on]
- Mode = [Normal]
- Crash detection on/off = [on]
- OctoPrint version - 1.3.6

Using Octoprint via USB it was several hours (about 30% complete) into good print, extruder slowed down for about 30 seconds or more, then sped back up leaving a small (about 1 mm) noticable shift in X-axis. Also had several whiskers of extruded filament in earlier layers. Did not hear any thud. Copied gcode to SD card, and running (67%) from SD card without problems: no slow downs, and no whiskers.
PrinterShift.png
PrinterShift.png (1.13 MiB) Viewed 101 times

Return to “Original Prusa i3 MK3”

Who is online

Users browsing this forum: timothy.g7 and 10 guests